Gå til hovedindhold

Skodkunst udstiller stort problem

22.393 cigaretskod. Så mange har Thomas Høj Sørensen, der er teknisk servicemedarbejder i Kultur og Borgerservice, indsamlet i løbet af et enkelt år på udendørsarealerne ved Frederiksbjerg Idrætscenter og Badeanstalten Spanien. Nu udstilles skoddene som et kunstværk på Frederiksbjerg Idrætscenter.

 • Læs op

Indhold

  Thomas Høj Sørensen har samlet de mange skod mellem 1. januar og 31. december 2018. Det svarer til 430 bortkastede skod om ugen. Rådmand for Kultur og Borgerservice Rabih Azad-Ahmad er forarget over antallet af cigaretskod ved de to institutioner.

  ”Sagt lige ud… Det er noget svineri. Jeg synes, det er hensynsløst af de rygere, der bare smider deres skod. At det så også sker lige udenfor Badeanstalten Spanien og Frederiksbjerg Idrætscenter, hvor der kommer mange børn og unge, gør det endnu værre. Jeg håber, at udstillingen af de indsamlede skod kan få folk til at tænke sig om en ekstra gang, inden de kaster deres skod fra sig på et offentligt sted,” siger Rabih Azad-Ahmad.

  Thomas Høj Sørensen har tørret skoddene i sit udhus og samlet dem til et kunstværk i form af en kæmpe ”cigaret”, som nu udstilles på Frederiksbjerg Idrætscenter. Thomas Høj Sørensen vurderer, at cigaretskod udgør 80 procent af de stykker affald, han fjerner i løbet af en arbejdsdag, og kunstværket skal skabe opmærksomhed om problemets omfang.

  ”I slutningen af 2017 var jeg ved at samle skod op. En forbipasserende mand sagde til mig, at jeg ikke behøvede at være så grundig, hvorefter han smed et cigaretskod for fødderne af mig. Det provokerede mig så meget, at jeg blev nødt til at gøre noget. Det endte med, at jeg gemte alle skod fra 2018, som så blev til et kunstværk,” fortæller Thomas Høj Sørensen.

  Rådmanden er begejstret for sin medarbejders engagement.

  ”Jeg er superglad for Thomas’ initiativ. Det er enormt vigtigt at sætte fokus på problemet. Cigaretskod er det mest almindelige stykke affald i verdenshavene. Når folk kaster deres skod fra sig her i byen, er der stor risiko for, at skoddene ender i Aarhus Bugt. Cigaretskod indeholder mikroplast, som kan tage lang tid om at blive nedbrudt i naturen,” siger Rabih Azad-Ahmad.

  Ifølge organisationen Hold Danmark Rent havner godt otte millioner cigaretskod på gaden og i den danske natur hver dag. Cigaretfiltre indeholder plastmaterialet celluloseacetat, der afhængig af omgivelserne er op til mellem fem og ti år om at blive nedbrudt, når det ligger i naturen.

  Sidst opdateret: 21. september 2023